Så blev Felicia lastbilschaufför – på åtta veckor

Felicia bestämde sig för att byta karriär och bli lastbilschaufför. Efter bara åtta veckor på Connys trafikskola hade hon sitt lastbilskörkort i handen – och en framtid på vägen.

– Jag har alltid velat ta lastbilskörkort men har tyckt att det har varit för dyrt, säger Felicia.

Arbetsmarknadsläget i transportbranschen ser ljust ut och bara i Mellansverige behövs cirka 8 000 lastbilschaufförer inom den närmsta framtiden. Conny Saxby från Connys trafikskola menar att bristen på yrkesförare är stor dels på grund av stora pensionsavgångar, dels för att behovet av transporter ökar.
– De flesta eleverna har jobb samma dag som de klarar provet. Det är verkligen en snabb väg till jobb, berättar han.

Connys Trafikskola har sedan 1978 erbjudit B-körkortsutbildningar, utbildningar för lastbilskörkort och yrkeskompetensbevis (YKB) för lastbilsförare. Lastbilsförarutbildningen ges i Märsta, Östhammar och Norrtälje, kräver 140 timmars studier och avslutas med ett teoriprov.
– Vår YKB-grundkursen finns i två varianter, en som är på fyra veckor och en som är på deltid, två dagar i veckan, och då totalt åtta veckor, berättar Conny.

Är du intresserad av att bli yrkesförare? Klicka här

”Bra sammanhållning”
Felicia och Johan är två av fem elever som under hösten 2018 gick lastbilsförarutbildningen på Connys Trafikskola. De valde YKB-grundkursen på åtta veckor vid körskolan i Norrtälje och beskriver båda kompetenta utbildare, såväl i klassrummet som på vägen.
– Vi hade en väldigt bra sammanhållning i klassen. Det var skönt att vi var en så pass liten grupp och vår lärare var helt fantastisk. Han är väldigt kompetent inom området och hans röst är verkligen värd att lyssna på, säger Felicia.
– Min körlärare var väldigt förstående och fick mig verkligen att bli lugn när vi övningskörde, berättar Johan.

Läs mer om Connys Trafikskolas utbildningar

Snabb och billig yrkesväg
Efter bara åtta veckors deltidsstudier är de båda nu färdigutbildade lastbilschaufförer. Felicia berättar att hon planerar att ta ett kranförarkort för att börja köra timmertransporter – och Johan har redan placerat sig i förarhytten.
– Jag har börjat köra lastbil eftersom firman jag jobbade på behövde en lastbilschaufför. Det är roligt och det är verkligen en snabb och billig väg till ett nytt yrke, säger han.

Hos Connys Trafikskola får du en trafikutbildning som matchar dina önskemål och förkunskaper. Körkortet är en självklar del av vardagslivet och i vissa fall kan arbetsgivaren kräva att de anställda har körkort.

Bilen ger dig också en rörelsefrihet och kan bidra till att göra din fritid mer händelserik. Genom Conny's utbildning med specialutrustade övningsbilar, får du en gedigen trafikutbildning som innehåller både teori och praktik.

Conny's lärare erbjuder en effektiv trafikundervisning, anpassad efter dina behov. De utbildar förare av personbil (körkort B) samt kvalificerade utbildningar för yrkesförare.