Lista: sju anledningar att jobba som lastbilschaufför

Att vara lastbilschaufför har länge stämplats som ett lågstatusyrke, men det håller sakta på att ändras. Lina Lindgren, 23, har varit lastbilschaufför i snart ett år och är säker på att hon gjort rätt yrkesval. Här delar hon med sig av sju fördelar med dagarna bakom ratten.

 

En lastbilsförare kan transportera allt från byggmaterial till livsmedel, verktyg, maskiner och blommor – och en dag kan vara social, en annan mindre social. Lina Lindgren, 23, har varit lastbilschaufför i snart ett år och menar att det gör att ingen dag är den andra lik. Det är något hon ser som en del av yrkets charm.

– Det är en stor variation i de olika jobben du gör och du får se mycket olika platser. Samtidigt får du en daglig rutin eftersom det funkar ungefär likadant överallt. Det är väldigt roligt, säger hon.

Att yrkets status håller på att förändras är det många som spår, även Lina, och efterfrågan är i dag stor på lastbilschaufförer. Det är en efterfrågan som väntas fortsätta öka i takt med ett ökat transportbehov, inte minst som ett resultat av en boom i e-handeln.

– Populariteten kring yrket har förändrats och man ser framförallt fler tjejer i dag. Bara sedan min syster tog lastbilskörkort för ungefär sex år sedan har mycket förändrats. Då var det lite uppseendeväckande, i dag känns det mer accepterat.

Lina berättar att hon utbildade sig på Connys Trafikskola. Trafikskolan har funnits sedan 1985 och erbjuder i dag utbildning för lastbil, buss och yrkeskompetensbevis (YKB) i Märsta, Uppsala, Östhammar och Norrtälje. Kursen för YKB kräver 140 timmars studier och avslutas med ett teoriprov.

– Min syster tog sitt lastbilskort och sin YKB där och var jättenöjd. Det gjorde det till ett självklart val även för mig och det var en riktig bra utbildning. De är väldigt duktiga och det var samtidigt väldigt roligt, berättar Lina.

Här delar Lina Lindgren med sig av sju anledningar till varför du ska bli lastbilschaufför:

1. Högt förtroende och stor frihet
Lastbilsyrket ger dig frihet under ansvar. Du tilldelas det jobb du ska utföra, behöver vara på en given plats vid en utsatt tid – utan någon som kontrollerar dig under arbetsdagens timmar.

2. En stressfri vardag
Du startar dagen vid en given tidpunkt, hämtar det som ska transporteras och transporterar det. Eftersom du inte kan påverka trafiken tar det den tid det tar – en stressreducerande vetskap.

3. Regler ger bra arbetsförhållanden
Transportstyrelsen anger vilka regler som gäller för kör- och vilotider. Det gör att det blir svårt för arbetsgivare att få dig att ta oväntade och påfrestande långpass.

4. En framtidssäker bransch
Efterfrågan är hög på lastbilschaufförer och den väntas inte avta. Det gör att framtiden ser ljus ut med många arbetsmöjligheter inom flera olika inriktningar.

5. Bra förläggning av arbetstid
Som lastbilschaufför arbetar du ofta under vardagens tidiga mornar till eftermiddagar. Dock varierar det beroende på inriktning – du kan med andra ord välja det som passar dig bäst.

6. Får se nya platser och träffa nya människor
I rollen som lastbilschaufför får du se nya platser, ofta dagligen. På köpet får du träffa mycket nya människor och kan knyta värdefulla kontakter i branschen.

7. Du utvecklas som förare
Yrket ger dig ett bättre lokalsinne och gör dig till en allmänt bättre förare eftersom du blir mer noggrann och uppmärksam i trafiken.

Hos Connys Trafikskola får du en trafikutbildning som matchar dina önskemål och förkunskaper. Körkortet är en självklar del av vardagslivet och i vissa fall kan arbetsgivaren kräva att de anställda har körkort.

Bilen ger dig också en rörelsefrihet och kan bidra till att göra din fritid mer händelserik. Genom Connys utbildning med specialutrustade övningsbilar, får du en gedigen trafikutbildning som innehåller både teori och praktik.

Connys lärare erbjuder en effektiv trafikundervisning, anpassad efter dina behov. De utbildar förare av personbil (körkort B) samt kvalificerade utbildningar för yrkesförare.